Waste Management Simplified
Waste Management Simplified

Slim, slimmer, slimst

Wellicht heeft u de term “internet of things” / “internet der dingen”, wel eens langs horen komen, vaak in combinatie met “slimme” apparaten. Maar waar gaat dat eigenlijk over, en wat kan dit bedragen aan uw bedrijfsvoering? In dit artikel gaan we hier nader op in.

Internet der dingen / slimme apparaten

Simpelweg gaat het hier om apparaten, die via een internetverbinding kunnen communiceren met andere apparaten of systemen. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat in je huis, die je vanaf een mobiele app kan uitlezen en instellen.

Slim: Apparaten op afstand

Thuis of binnen een bedrijf kan er vaak gebruik worden gemaakt van de eigen internetverbinding via kabels of WiFi, en kunnen apparaten vaak op het stroomnet worden aangesloten. In alle andere gevallen biedt de LoraWan techniek uitkomst. Verschillende aanbieders, zoals bv KPN, bieden een LoraWan netwerk aan. Eigenlijk is dit niet veel meer dan een (vergunnigsvrij) mobiel netwerk met wat extra mogelijkheden. Slimme apparaten die hiervoor geschikt zijn kunnen hierop vrij eenvoudig worden aangesloten. Veel voor LoraWan geschikte apparaten kunnen met een enkele batterij lang, vaak zelfs 10 jaar of langer, “slim” opereren zonder een batterij te vervangen.

Slimmer: een praktijkvoorbeeld

U heeft bijvoorbeeld containers waarvan u regelmatig informatie wilt ontvangen. Die informatie kan bv de locatie, de vulgraad of een combinatie van beide zijn. Wanneer u zo’n container uitrust met een slim apparaat die de vulgraad en/of de locatie kan meten, en ook via een LoraWan netwerk kan communiceren, bent u op de goede weg. Bij uw telecommunicatieaanbieder kunt u dan het apparaat registreren en waar nodig de recente meetgegevens opvragen.

Slimst: optimalisatie met Rubosoft

Het is mogelijk om slimme apparaten die aangesloten zijn op een LoraWan netwerk direct te koppelen met Rubosoft. Hierdoor zijn o.a. de volgende toepassingen mogelijk in Rubosoft:

-altijd een compleet overzicht van laatste metingen van alle aangesloten apparaten

-een kaart van Nederland met van elke geplaatste container de actuele positie en vulgraad

-het instellen van bepaalde min en max waarden zodat bij een bepaalde meetafwijking direct actie kan worden ondernomen. Voorbeeld: bij een vulgraad van meer dan 90% kan besloten worden om automatisch een lediging of wisselingsopdracht aan te maken en in te plannen.

Conclusie

Zoals u ziet kan een combinatie van moderne technieken zoals het gebruik van slimme apparaten met LoraWan en Rubosoft uw bedrijfsvoering naar een hoger plan tillen. Uiteraard biedt Rubosoft u hierin alle ondersteuning om dit te realiseren. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan gerust contact met ons op.